Hírek

Elérhetőségek

Kutak fennmaradási engedélye

Kutak fennmaradási engedélye

 

A Fejér Megyei Kormányhivatal 2018. október 26-án tájékoztatást tett közzé a jegyzők hatáskörébe tartozó "a házi ivóvízigényt, vagy a háztartási igényt kielégítő ásott, fúrt kutak" üzemeltetési és fennmaradási engedélyével kapcsolatban. A Kormányhivatal állásfoglalása a csatolmányban megtalálható.

Az 1992. február 15. után engedély nélkül létesített vízkivételt biztosító vízilétesítmények vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárás során a fennmaradási engedélyre vonatkozó általános szabályok érvényesek azzal a lényeges különbséggel, hogy a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény alapján:

"Mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az a létesítő, aki 2018. január 01-jét megelőzően engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített vízkivételt biztosító vízilétesítményt, ha

a) a vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást 2018. december 31-ig kérelmezi, és
b) az engedély megadásának feltételei fennállnak.

Az eljárás megindításához szükséges dokumentumok:

- kérelem nyomtatvány

- műszaki szakember által készített, illetve nyilatkozatával ellátott tervdokumentáció a tényleges megvalósulási állapotról

- fényképfelvétel a kútról és a környezetéről

A nyomtatvány személyesen, ügyfélfogadási időben a hivatalban vehető át, illetve innen letölthető.

(Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy az országgyűlés honlapján már olvasható a T/2823 számú törvényjavaslat, amely szerint a kérelem benyújtásának határideje módosul 2020. december 31. napjára.)